вівторок, 23 квітня 2019 р.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://credo.pro/2018/03/112206&ved=2ahUKEwj-r5jO9ObhAhXDk4sKHUAyC3UQFjAMegQICRAB&usg=AOvVaw0XAYpefnbds6o_d-QSUDrO&cshid=1556046648026

неділя, 14 квітня 2019 р.

Історія загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №2 м. Копичинці

  Загальноосвітня школа І-Ш ступенів №2 м. Копичинці Гусятинського району Тернопільської області вносить вагомий внесок у виховання молодого покоління. Девіз шкільного колективу-"Твори навчаючи і навчаючись". Протягом багатьох років педагогічний колектив школи працює над методичною проблемою "Розвиток творчих здібностей учнів через індивідуалізацію та диференціацію навчання".
Історія загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №2 м. Копичинці 
     Копичинецька семирiчна, пiзнiше восьмирiчна школа, згодом СШ №2 була створена 1946 р. на мiсцi iснуючої до цього часу польської семирiчної школи, яка була лiквiдована пiсля виїзду з Копичинець мешканцiв польської нацiональностi. Школа проicнувала по 1959 р. Вiдкрита 1 вересня 1944 р, десятирiчка стала нею фактично аж в 1946 роцi, Перший випуск 10 класу вiдбувся в 1947 роцi, Bcix випускникiв було 16, Директором школи було призначено прибулу iз східної України вчительку Фаїну Захарченко. Разом з нею прибуло ще кiлька вчителiв молодших класiв, росiйської мови та вiйськової пiдготовки, Долаючи труднощi военного часу - вiдсутнiсть пiдручникiв, зошитiв, зимою палива, нестачу вчителiв, школа закiнчила 1944-45 навчальний рiк. 3 початком нового навчального року в школу прибуло нове поповнення вчителiв - вихiдцiв iз схiдної України. Її директорами протягом цього часу були: Барнатович Софiя, Колос Кость, Дворецький Микола, Журбiцький Сергiй, Муренко Йосип, Кебенко Володимир, Сімоновська Наталiя. Bci вони походили iзсхiдних областей i прийшли в школу за направленням райкому КПУ. Давший час вчителями в школi працювали: Іванків Степан, Іванків Полiна, Романюк александра, Ненчин Iрина, Клим Лiлiя, Шевчук Евгенiя, Бутенко Тамара, Сітнер Раїса, Слюсар Евгенiя, Бiлик Надiя, Мороз Iван, Черкас Галина, Трущенкова Галина, Мандзюк Вфа. Першим завучем у повоєнний час була Дитятина Зiна. Незважаючи на часту змiну директорiв, навчально-виховний процес у школi був на належному рівні, що i дало можливiсть учням одержувати мiцнi знания iз шкiльнихдисциплiн, Багато з них пicля закiнчення школи поступили в Чорткiвське педучилище i повернулись у Копичинецькi школи вмiлими вчителями, Серед подiбних семирiчних шкiл району Копичинецька семирiчна школа булг однiєю з кращих як по рiвню знань, так i по масовості рiзносторонньої позакласної роботи з учнями. Школа славилась добре пiдготовленим учнiвським хором та струнним оркестром, яким керував Степан Іванків, Йога учасники були незмiнними переможцями шкiльних олiмпiад художньо'i самодiяльностi шкiл району. Учнiв школи часто запрошували на виступи до м. Тернополя, Черткова, Теребовлi, сiл району. Школа мала досить велику дослiдну дiлянку, де учнi вирощували розсадниковий матерiал, заклали великий сад, займались колекцiонуванням, вирощували в теплицi рiзнi квiти, що робило в цiлому школi додатковий гарний авторитет.
     У 1959 р. семирiчна школа була об'єднана з середньою школою. В її примiщеннi розмicтились початковi класи, завучем яких була Савка Катерина, В 1969 р. школа вiдновила знову свою дiяльнicть, як восьмирiчна. Директором було призначено Любав Гуменюк, яка, використовуючи свiй статус депутата обласної ради, взялась за здiйснення добудови до cтapoї бурси, Завдяки своїй енергiйнiй вдачi i наполегливостi зумiла здiйснити не тiльки цю добудову, а й двi наступнi в 1973 i в 1989 рр. в результатi яких школа iз невеликої одноповерхової тісної будiвлi перетворилась в сучасну простору двоповерхову школу з прекрасними учбовимикабiнетами, обладнаними технiчними засобами навчання, великим спортивним залом, свiтлими коридорами, типовою Iдальнею та актовим залом. Стараннями директора та всього педагогiчного колективу в школi поруч iз створенням навчально-матерiальної бази було вирiшено багато питань методичного характеру, що дало можливiсть забезпечити педагогiчний процес необхiдним роздатковим матерiалом, лiтературою, наочнiстю. Все це разом з систематичним внутpi­шкiльним контролем з боку директора та завучiв створило можливicть забезпечитипроведення уроків на високому рівні, давати належнi знання учням.
     В 1975 р. школа дicтала статус середньої, а в 1976 р. здiйснила перший випуск своїх десятикласникiв. Протягом другої половини 70-х років у нiй склався стабiльний колектив iз мicцевих вчителiв, що успiшно вирiшував поставленi перед ним навчально-виховнi завдання. В цей час в школi працювали: Ярослава Пелячик, Любав Іванків (Українська мова i лiтература), Bipa Чвалюк, Iрина Ярчук, Полiна Іванків (росiйська мова i лiтература), Любав Черниш i Надiя Гриб - англiйська мова. Галина Черкас - хiмiя, Любав Вiвчар - географiя, Надiя Камінська, Дарiя Клизуб - icторiя, Богдан Савка - вiйськова пiдготовка, право, icторiя, Всеволод Гуменюк - фiзика, Михайло Гриб, Ярослав Кушнiр - фiзкультура, Надiя Ханенко, Олександра Романюк, Марiя Бiгус - математика, Валерiй Дерепаско - трудове навчання, Галина Цiхов'яз, Антоніна Ковальчук, Bipa Лаврушко, Юлiана Лаврушко, Оксана Червоновська, Iрина Ненчин, Євенiя Шевчук, Марiя Москва, Олександра Малишко, Людмила Галонська, Ганна Савуляк - класоводи, Лариса Грома - завуч. Щорiчно в школi навчалось 500-520 учнiв, якi успiшно за­своювали програмний матерiал, вiдстоювали честь школи на район них, обласних, республiканських олiмпiадах, спортивних змаганнях на рiзних рiвнях.
     З 1 вересня 1990 р, уроками народознавства на тему "Моя земля - земля моїх батькiв" розпочався рук учнiвської молодi, що мав на меті формування національної школи, виховання національної свiдомостi, духовне збагачення особистостi, розумiння життя народу в ycix його проявах: iсторії i культурi, тради­цiях i мистецтвi, побутi i звичаях - в усьому, що формувало б патрiота України, лiквiдовувало б безпам'ятство та бездуховнicть,
    
     Гусятинський районний вiддiл народної освiти випустив методичнi рекомен­дації з питання виховної роботи з школярами 1-11 класiв, де згiдно концепцї національної школи, прийнятої сесiєю Тернопiльської обласно'i ради народних депутатiв вiд 6 травня 1991 р у шкiльнi об'єднання давались першi настанови по органiзацiї нацiонального виховання в школах району, 
     Проголошення Акту про незалежнicть України 24 серпня 1991 р, оста­точно поклало край всяким домаганням зупинити процес нацiонального вiдрод­ження шкiл, За раки будiвництва Української держави він оформився в рiзних патрiо­тичних напрямках виховної роботи з учнями. 
У 2006 році педагогічний колектив школи взяв участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту сучасної моделі навчального закладу "Школа сприяння здоров'ю" і був відзначений грамотою Тернопільського обласного управління освіти і науки. У 2006 році за рішенням педагогічної ради школа взяла участь у Всеукраїнському конкурсі "100 кращих шкіл України" в номінації "Школа здоров'я" та за рішенням експертної комісії стала лауреатом і увійшла в історію як кращий навчальний заклад у книзі "Школи України - 2006".
     У 2005 році колектив школи нагороджений Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти та науки України як переможець Всеукраїнського громадського огляду-конкурсу стану умов і охорони яраці в установах, закладах, підприємствах та організаціях Міністерства освіти і науки України.
      Навчальний заклад щорічно є переможцем обласного етапу Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращий стан фізичного внхокяяшя серед міських навчальних закладів. Педагогічний колектив нагороджено Дипломом третього ступеня як переможця обласного оглвду-конвсурсу на кращу організацію правової освіти й виховання та Дипломом І ступеня як переможця огляду-конкурсу навчально-матеріальної бази із захисту Вітчизни у 2003/2004 я. р. У 2006 році учасники драматичного гуртка стали переможцями обласного етапу Всеукраїнського учнівського фестивалю дитячої та юнацької творчості "Чисті роси" в номінації "Театральне мистецтво".
     У 2006 році школа стала дипломантом обласного фестивалю-конкурсу "Звічаї-скарб українського народу" у номінації "Український народний одяг" і нагороджена Дипломом II ступеня. Щорічно навчальний заклад виборює І місце згідно рейтингової оцінки результатів роботи серед шкіл району. Протягом 5 років учні завойовують найбільшу кількість призових місць у II етапі Всеукраїнських олімпіад із базових навчальних дисциилвн. Примножують успіх школи юнаки спортивного профільного класу з футболу, які є переможцями фінальних Всеукраїнських турнірів на призи клубу "Шкіряний м'яч", срібними призерами Всеукраїнських сільських спортивних ігор, чемпіонами дитячо-юнацької спортивної футбольної ліги області (2005р.), а у 2007 році у змаганнях на першість Центральної ради товариства "Колос" серед дитячо-юнацьких команд юнаки 1991р. н. посіли ! місце, а 1993 р. н - II місце. Загалом у спортивних змаганнях та Спартакіадах учнівської молоді району шкільний колектив із фізичної культури посідає І місце протягом багатьох років поспіль. У школі активно функціонує молодіжна громадська організація "Сокіл" та єдина в районі Національна Скаутська організація України "Пласт".
     У 2006 році за активної участі наших школярів було створено Меморіал борців за волю України. У школі діють цікаві багатофункціональні музеї: історико-краєзнавчий музей "Борців за волю України" та українознавчо-народознавчий, яким у 2005 році було присвоєно звання "Зразковий музей" (Наказ Міністерства освіти і науки України № 353 від 13.06.2005 р.).
Щорічно школа є призером районного конкурсу екологічних агітбригад, а у 2007 році члени шкільної агітбригади "Джерело життя" вибороли ї місце в обласному конкурсі. На базі методичного кабінету школи створено зональний методичний центр, який координує роботу міжшкільних та шкільних методичних об'єднань Школа є методичним центром, на базі якого систематично проводяться численні районні, а також обласні семінари. Кращі та досвідчені педагоги друкують власні методичні розробки у фахових газетах та журналах, а у 2003 році видано посібник "Уроки літератури" .
      У даний час подані матеріали до друку книги " Уроки читання та української мови у початкових класах". За ініціативи директора школи було організовано зустрічі із цікавими особистостями: Степаном Галябардою, Михайлом Мацієвським, Марічкою Яремчук. Такі зустрічі вже стали традицією. 
    У нашій школі побували письменники." Богдан Чепурко, Олег Герман, Георгій Петрук-Иопик, Ганна Костів-Гуска, Леся Романчук, родина Левка Крупи, Іван Драч, В. Корчемний, співак Павло Доскоч і професор Пенсильванського університету (США) Доліба М.М. Із метою оздоровлення і вивчення історії, архітектури, пам'яток, традицій, побуту, культури та природи рідного краю здійснюються екскурсійні поїздки та туристичні походи у гори Подільські Товтри , Медобори, Карпати, скелі Довбуша, на залив Бакоту, що на річці Дністер, на береги річки Південний Буг, на сонячні пляжі Чорного та Азовського морів, місто Вилкове, що називають ще "українською Венецією", багаторазові поїздки у державний національний природний парк "Шацькі озера", до Червоноградського водоспаду на річці Джурин, на гірськолижний курорт "Буковель", спелеологічні походи в печери Тернопільщини та Хмельниччини та ін., які стали доброю традицією закладу.
     На основі власного Статуту, затвердженого його засновниками та радою школи функціонує літній оздоровчий табір із денним перебуванням учнів.
     У травні 2006 року школа урочисто відзначила свій ювілей - 70-річчя з дня заснування та 30-річчя від першого випуску середньої школи. Під керівництвом директора школи та завдяки дружній співпраці та зусиллями багатьох членів колективу, колишніх випускників та працівників до ювілею було видано книгу "Храм науки, добра і любові". За ініціативи директора школи створено зовнішню атрибутику закладу: гімн, герб, емблему школи, а також виходить шкільна газета "Школа плюс".
Випуск цієї газети включено у програму міні-проектів для підтримки позакласної роботи з
розвитку демократії у загальноосвітніх навчальних закладах у рамках міжнародного
проекту "Громадянська освіта - Україна" під назвою "Школа та ЗМІ".
       Редакційна рада газети взяла участь у заключному етапі Суспільної акції школярів
України «Громадянин 2007»
   У 2007 рцы школа посыла 1 мысце в 46-х районних змаганнях юних туристыв - краэзнавець.

❗❓Наука для детей - Все о космосе и звёздах. Сборник | Смешарики Пинкод

Про День Космонавтики для детей

пʼятниця, 12 квітня 2019 р.

Ми#❤We


Wir singen deutsche Lieder


6-Б клас


Святкуємо День Народження


Святкуємо День Народження


Щедрівка 2019


Щедрівка 2019


Наш дружній клас